ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Φτιάξε ένα τραγούδι σε 48 ώρες

Εχει τίτλο «The 48 Hour Music Project». Ξεκινά στις 26 Μαρτίου και κορυφώνεται στις 11 Απριλίου. Είναι μια διοργάνωση δίδυμη του «48 Hour Film Festival». Απευθύνεται σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες τραγουδιστές, μουσικούς, συνθέτες, στιχουργούς ή μπάντες. Ψάχνει ταλέντα και δίνει ευκαιρίες, με ένα σκεπτικό-αντίδοτο στα τηλεοπτικά reality. Και έχει μια επιτροπή διοργανωτών και κριτών που είναι σίγουρο πως δεν θα ασχοληθούν με... τα ρούχα και το styling των διαγωνιζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι καλλιτεχνικός σύμβουλος της διοργάνωσης είναι ο συνθέτης και μουσικός παραγωγός Νίκος Πατρελάκης, ότι τον συντονισμό της κριτικής επιτροπής έχει αναλάβει η Δήμητρα Γαλάνη κι ότι μέλη της επιτροπής είναι το συγκρότημα Mikro, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Μάκης Μηλάτος, ο μουσικός παραγωγός και συνθέτης Μάκης Μουράτογλου και ο γενικός διευθυντής του Best radio, Γιώργος Καρκάνης. Την εκτελεστική παραγωγή έχει ο Φραντσέσκο Βιτάλι και την παραγωγή ο Χρίστος Σιαμέτης.

Αυτή είναι η ομάδα που, παρακινημένη από την επιτυχία του αντίστοιχου κινηματογραφικού φεστιβάλ το οποίο γίνεται σε 81 πόλεις του κόσμου, παίρνει την πρωτοβουλία να εφαρμόσει ανάλογους κανόνες σ' έναν πιλοτικό, διαδραστικό μουσικό διαγωνισμό που απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συμπληρώνοντας μια αίτηση συμμετοχής (λεπτομέρειες στο www.48hourproject.gr/music) οι διαγωνιζόμενοι θα κληθούν στις 26 Μαρτίου να παραλάβουν ύστερα από κλήρωση ένα είδος τραγουδιού (Pop, Rock, Hip Hop ή RnB, Ethnic/world ή Electronica Dance με δυνατότητα αν δεν θέλουν ό,τι τους τύχει από αυτά να τραβήξουν μια κάρτα μπαλαντέρ άλλου μουσικού είδους). Με κλήρωση επίσης θα τους δοθεί μια ατάκα, λέξη ή πρόταση που θα πρέπει υποχρεωτικά να εντάξουν στο κομμάτι τους. Από εκείνη τη στιγμή θα έχουν 48 ώρες ώστε μόνοι ή με τους συνεργάτες τους να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο τραγούδι στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Στις 28 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλουν τη σύνθεσή τους προς αξιολόγηση. Στις 7 Απριλίου όλες οι συμμετοχές θα παρουσιαστούν σε ένα live video concert. Και στις 11 Απριλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Για τις καλύτερες μουσικές συμμετοχές θα γυριστούν video clips που θα προβληθούν από το MAD TV. Οσο για τον νικητή, τον περιμένουν 5.000 ευρώ αλλά κι η ευκαιρία συνεργασίας με γνωστή δισκογραφική εταιρεία. Επιπλέον το τραγούδι του θα ταξιδέψει στις 81 πόλεις (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Βερολίνο κ.α.) του δικτύου «48 Hour Project».

Διοργανωτές και μέλη της επιτροπής στην πρώτη παρουσίαση του project χθες έδωσαν έμφαση στον χαρακτήρα διαδραστικού παιχνιδιού που έχει η διοργάνωση. Αλλωστε «η μουσική», επισήμανε η Δήμητρα Γαλάνη, «είναι ένα παιχνίδι. Γι' αυτό σε όλες τις γλώσσες λέμε "παίζω μουσική"». Αντιστοίχως και ο χρονικός περιορισμός του 48ωρου είναι «μια εξαιρετική άσκηση για έναν επαγγελματία κι ένα παιχνίδι για έναν νεότερο». Κατά τα άλλα τη συμμετοχή της σε μια τέτοια διοργάνωση τη θεωρεί σχεδόν αυτονόητη, αφού «μου επιτρέπει να έρχομαι σε επαφή και να ανακαλύπτω τους νέους, συνεπώς να μπαίνω βαθύτερα μέσα στην τέχνη μου».

Βασικό κίνητρο για όλους τους ήταν η ανάδειξη αυτής της νέας ελληνικής μουσικής σκηνής που δημιουργεί χωρίς να της δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσει τη δουλειά της οπουδήποτε -εκτός Ιντερνετ. Γι' αυτό ο Νίκος από τους Mikro ευχήθηκε ο διαγωνισμός να λειτουργήσει ως «ανατροπή». Γι' αυτό ο Μάκης Μηλάτος ξεκαθάρισε ότι περιμένει το «αναπάντεχο». Και γι' αυτό η Γαλάνη τόνισε ότι το να καταφέρει κανείς να αναδείξει την πηγαία δημιουργία είναι «πολιτική τοποθέτηση και κοινωνική επιλογή».

Ο στόχος των διοργανωτών διαχωρίζει πλήρως τη θέση τους από διαγωνισμούς όπως π.χ. του Φεστιβάλ Μουσικής Θεσσαλονίκης. Γιατί εκεί η «διαδικασία ήταν», κατά τον Μηλάτο, «συντηρητική, δυσκίνητη, ανελεύθερη και με τη νοοτροπία της ΕΡΑ2, του Κατσαρού και του Πλέσσα». Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η επιτροπή δεν θα ευχόταν τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα να 'χαν φτάσει σ' ένα τέτοιο σημείο ανοιχτομυαλιάς που να αγκαλιάσουν μια τόσο ζωντανή διοργάνωση ώστε και οι νέοι δημιουργοί να πάψουν να αντιμετωπίζουν με -δικαιολογημένη-επιφύλαξη όποια εκδήλωση φέρει τη διοργανωτική σφραγίδα της ΕΡΤ.

ΕΓΡΑΨΕ: ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου