ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Σαν Σήμερα...6 Αυγούστου

1983 Ο Γερμανός Avant-garde μουσικός και τραγουδιστής Klaus Nomi (Klaus Sperber 1944-1983) απεβίωσε σε ηλικία 39 ετών από την ασθένεια του AIDS στη Νέα Υόρκη. Ήταν από τις πρώτες διασημότητες που πέθαναν από την ασθένεια. Ήταν δημοφιλής για την εκκεντρική του εμφάνιση και την mezzo-soprano φωνή του. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια με την φωνή του, είναι το "Total Eclipse".

1965 Οι The Beatles κυκλοφορούν το πέμπτο άλμπουμ τους και soundtrack της δεύτερης και ομότιτλης ταινίας τους, "Help!". Το 2003 το άλμπουμ μπήκε στην 332η θέση της λίστας του περιοδικού Rolling Stone, "The 500 Greatest Albums of All Time". Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Help!", "You've Got to Hide Your Love Away", "Ticket to Ride", "Yesterday", κ.α.

1970 Στο Shea Stadium της Νέας Υόρκης πραγματοποιείται η φιλανθρωπικού χαρακτήρα συναυλία, Festival for Peace. Ήταν η δεύτερη από μια σειρά ολοήμερων εκδηλώσεων για την ενίσχυση των θυμάτων πολέμου του Βιετνάμ. Η πρώτη, Winter Festival for Peace, είχε πραγματοποιηθεί το χειμώνα στο Madison Square Garden. Η ημερομηνία όμως για την καλοκαιρινή συναυλία ήταν καταλυτική, διότι σύμπιπτε με την 25η επέτειο από την πρώτη χρήση ατομικού όπλου, όπου οι Η.Π.Α. βομβάρδισαν τη Hiroshima της Ιαπωνίας στις 6 Αυγούστου του 1945, κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν ήταν οι Janis Joplin, Paul Simon, Creedence Clearwater Revival, Steppenwolf, The James Gang, Miles Davis, Johnny Winter, Herbie Hancock, κ.α.

1973 Ο Stevie Wonder τραυματίζεται σοβαρά σε αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Βόρεια Καρολίνα. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε πέφτει στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, διαλύοντας το παρμπρίζ και προκαλώντας σοβαρό τραύμα στο κεφάλι του Wonder, ο οποίος βρισκόταν στην θέση του συνοδηγού. Ο Wonder θα πέσει σε κώμα για τέσσερις ημέρες και τα τραύματα του στο κεφάλι θα προκαλέσουν την μερική απώλεια όσφρησης. Ο Wonder θα αναρρώσει και θα εμφανιστεί σε συναυλία λίγους μήνες αργότερα, το Μάρτιο του 1974, στο Madison Square Garden.

1982 Η Αμερικάνικη πρεμιέρα της ταινίας "Pink Floyd The Wall", σε σκηνοθεσία του Alan Parker και με πρωταγωνιστή τον Bob Geldof, πραγματοποιείται στην Νέα Υόρκη. Η επίσημη πρεμιέρα, στην Μεγάλη Βρετανία, είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα στο Λονδίνο, στις 14 Ιουλίου.

1988 Μετά από πολλές εβδομάδες στο US Billboard 200, οι Guns n' Roses σκαρφαλώνουν στην πρώτη θέση με το άλμπουμ "Appetite For Destruction". Είναι το πρώτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος και είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα, στις 21 Ιουλίου του 1987. Μέχρι σήμερα έχει γίνει 18 φορές πλατινένιο, με πωλήσεις παγκοσμίως που ξεπερνούν τα 38 εκατομμύρια αντίτυπα. Ξεχώρισαν τα τραγούδια: "Welcome to the Jungle", "Paradise City", "Sweet Child o' Mine", κ.α. Στη λίστα του περιοδικού Guitar World, "The 100 Greatest Guitar Albums of All Time", βρίσκεται στη 2η θέση.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Σαν Σήμερα...5 Αυγούστου

1966 Κυκλοφορεί στην Μεγάλη Βρετανία το έβδομο άλμπουμ των The Beatles, "Revolver". Ήταν ένα αρκετά πιο κιθαριστικό άλμπουμ σε σχέση με το προηγούμενο τους, "Rubber Soul". Σκαρφάλωσε στο No 1 σε Αγγλία και Αμερική και ξεχώρισαν τραγούδια όπως τα "Taxman", "Eleanor Rigby", "Yellow Submarine", "She Said She Said", "Good Day Sunshine", "Tomorrow Never Knows". Το εξώφυλλο ήταν μια δημιουργία του Γερμανού μπασίστα και φίλου του συγκροτήματος Klaus Voormann. Το 2003 μπήκε στην τρίτη θέση της λίστας του περιοδικού Rolling Stone, "The 500 Greatest Albums of All Time". Στη λίστα του περιοδικού Guitar World, "The Greatest 100 Guitar Albums of All Time", οι αναγνώστες το τοποθέτησαν στην δέκατη θέση.

1967 Οι Pink Floyd κυκλοφορούν στην Μεγάλη Βρετανία το πρώτο τους άλμπουμ με τον τίτλο "The Piper at the Gates of Dawn". Ηχογραφήθηκε στα EMI Studios του Λονδίνου από το Φεβρουάριο έως και τον Μάρτιο. Ήταν το μοναδικό άλμπουμ του συγκροτήματος που δημιουργήθηκε κάτω από την "αρχηγεία" του Syd Barrett. Ανέβηκε μέχρι την έκτη θέση του UK Albums Chart και ξεχώρισαν τραγούδια όπως "Astronomy Domine", "Matilda Mother", "Flaming", κ.α.

1978 Στην πρώτη θέση του US Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Rolling Stones με το τραγούδι "Miss You". Είναι το όγδοο No 1 του συγκροτήματος και ήταν μέρος του άλμπουμ τους "Some Girls". Το τραγούδι ήταν μια δημιουργία του Mick Jagger και του κιμπορντίστα Billy Preston. Το 2010 μπήκε στη 498η θέση της λίστας του περιοδικού Rolling Stone, "The 500 Greatest Songs of All Time".

1992 Ο Αμερικανός ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Toto, Jeff Porcaro (Jeffrey Thomas Porcaro 1954-1992), απεβίωσε σε ηλικία 38 ετών από καρδιακή ανακοπή η οποία προήρθε από αλλεργική αντίδραση... σε εντομοκτόνο. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το συγκρότημα με τραγούδια όπως "Hold the Line", "Rosanna", "Africa", κ.α. Συνεργάστηκε επίσης με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως Eric Clapton, Michael Jackson, John Sebastian, Elton John, Dire Straits, Pink Floyd, Bruce Springsteen, Miles Davis, κ.α.

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

1901 Ο μεγάλος τρομπετίστας και τραγουδιστής της Jazz Louis Armstrong (Louis Daniel Armstrong 1901-1971) γεννήθηκε στην Νέα Ορλεάνη της Louisiana των Η.Π.Α. Ξεκίνησε την καριέρα του με την μπάντα του μέντορά του, Joe "King" Oliver, Creole Jazz Band. Στα τέλη της δεκαετίας του '40 γνώρισε τεράστια επιτυχία με την την μπάντα Louis Armstrong and his All Stars, πραγματοποιώντας ηχογραφήσεις και συμμετέχοντας σε πάνω από 30 ταινίες. Το 1968 ηχογράφησε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του, το "What a Wonderful World". Το 1972 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy Lifetime Achievement. Δεν είναι λίγες οι ηχογραφήσεις του που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στο Grammy Hall of Fame, "St. Louis Blues", "All of Me", "Porgy and Bess", "Hello Dolly!", "Mack the Knife", κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1990.


1964 Στην πρώτη θέση του US Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Beatles με το τραγούδι "A Hard Day's Night". Το τραγούδι είχε γραφτεί από τον John Lennon με την βοήθεια του Paul McCartney και ήταν μέρος του ομότιτλου soundtrack του συγκροτήματος. Είχε κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α στις 13 Ιουνίου.


1965 Ο Bob Dylan ολοκληρώνει τις ηχογραφήσεις του έκτου στούντιο άλμπουμ του, με τίτλο "Highway 61 Revisited". Τα τελευταία τραγούδια που ηχογραφεί είναι τα "Desolation Row" και "Just Like Tom Thumb's Blues". Είναι η πρώτη φορά που ο τραγουδοποιός χρησιμοποιεί rock μπάντα για να ηχογραφήσει. Το άλμπουμ περιέχει τραγούδια όπως "Like a Rolling Stone", "Ballad of a Thin Man", κ.α.


1975 Ο τραγουδιστής των Led Zeppelin, Robert Plant, και η οικογένεια του τραυματίζονται όταν το αυτοκίνητο τους φεύγει από το δρόμο και χτυπάει πάνω σε ένα δέντρο. Η γυναίκα του τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι και στα πόδια. Η επτάχρονη κόρη τους Carmen σπάει τον καρπό της ενώ ο τετράχρονος αδερφός της σπάει το πόδι του. Ο Plant νοσηλεύεται με σπασμένο αγκώνα και αστράγαλο.

1980 Ο John Lennon και η Yoko Ono, στο The Hit Factory Studio της Νέας Υόρκης, ξεκινούν τις ηχογραφήσεις του τελευταίου τους άλμπουμ. Θα κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου, 21 ημέρες πριν την δολοφονία του Lennon και θα έχει τον τίτλο "Double Fantasy". Ένα χρόνο αργότερα θα κερδίσει το βραβείο Grammy "Album of the Year".

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Σαν Σήμερα...3 Αυγούστου

1963 Ο τραγουδιστής του Heavy Metal συγκροτήματος Metallica, James Hetfield (James Alan Hetfield), γεννήθηκε στο Downey της California. Από το 1981 μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει μαζί τους εννέα στούντιο άλμπουμ, με πωλήσεις πάνω από 62 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν κερδίσει μεταξύ άλλων 9 Grammy Awards και 2 American Music Awards. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "One", "Whiskey in the Jar", "The Unforgiven", "Nothing Else Matters", "Sad But True", κ.α.

1963 Οι The Beatles δίνουν την τελευταία παράσταση στο Cavern Club του Liverpool. Από το 1961 είχαν πραγματοποιήσει στο Club πάνω από 300 παραστάσεις. Η αμοιβή τους στην πρώτη παράσταση ήταν 5 λίρες και έφτασε σταδιακά στις 300 λίρες...

1968 Στην κορυφή του US Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Doors με το τραγούδι "Hello, I Love You". Ήταν μέρος του άλμπουμ τους "Waiting for the Sun" και το δεύτερο No 1 τραγούδι τους. Τα επόμενα χρόνια το τραγούδι διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες, όπως: The Cure, Simple Minds, Neil Young, κ.α.

1970 Κάνει πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη η ταινία "Performance", με πρωταγωνιστές τους Mick Jagger και James Fox. Η ταινία ήταν έτοιμη από το 1968 αλλά δεν είχε βρει τον δρόμο προς την μεγάλη οθόνη, μετά από άρνηση των σκηνοθετών Donald Cammell και Nicolas Roeg να κόψουν σκηνές από την ταινία που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν...

1985 Οι Tears For Fears και το single "Shout" βρίσκονται στην πρώτη θέση του US Billboard Hot 100. Θα παραμείνουν στην κορυφή για τρεις εβδομάδες. Το τραγούδι ήταν μέρος του άλμπουμ τους "Songs from the Big Chair".

1987 Κυκλοφορεί το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος Def Leppard, με τον τίτλο "Hysteria.". Οι πωλήσεις του άλμπουμ μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Έφτασε στην πρώτη θέση του US Billboard 200 και UK Albums Chart. Δημοφιλή τραγούδια: "Rocket", "Love Bites", "Pour Some Sugar on Me", κ.α.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Σαν Σήμερα...2 Αυγούστου

1944 O Βρετανός ντράμερ και τραγουδοποιός Jim Capaldi (Nicola James Capaldi 1944-2005) γεννήθηκε στο Evesham της Αγγλίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος Traffic αλλά συνεργάστηκε και με πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Jimi Hendrix, Eric Clapton, George Harrison, κ.α.

1961 Ο κιθαρίστας και παραγωγός Pete de Freitas (Pete Louis Vincent de Freitas 1961-1989) γεννήθηκε στο Port of Spain του Trinidad and Tobago. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Echo & the Bunnymen.

1983 Ο θρυλικός μπασίστας James Jamerson (James Lee Jamerson 1936-1983) απεβίωσε σε ηλικία 47 ετών από κύρωση του ύπατος. Τις δεκαετίες '60 και '70 είχε ηχογραφήσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Motown Records, "For Once in My Life" (Stevie Wonder), "Dancing in the Street" (Martha and the Vandellas), "I Heard It Through the Grapevine" (Gladys Knight and the Pips), "Reach Out I'll Be There" (The Four Tops), κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2000. Το χαρακτηριστικό παίξιμο του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ήχου της Motown. Πολλοί είναι οι μπασίστες που έχουν επηρεαστεί από τον James Jamerson, όπως οι Bernard Odum (James Brown's band), John Alec Entwistle (The Who), John Paul Jones (Led Zeppelin), κ.α. Το 2009 το όνομα του γράφτηκε στο Fender Hall of Fame.

1962 Ο Bob Dylan αλλάζει το όνομα του επίσημα, από Robert Zimmerman με το οποίο βαφτίστηκε. Την ίδια ημέρα, υπογράφει συμβόλαιο με τον μάνατζερ Albert Grossman.

1975 Στην κορυφή του US Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Eagles με το τραγούδι "One of These Nights". Ήταν μια δημιουργία των Don Henley και Glenn Frey για το ομότιτλο άλμπουμ τους. Ήταν το δεύτερο τραγούδι του συγκροτήματος που ανέβηκε στο No 1 του Billboard.

1993 Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Rick James, δημοφιλής από την μεγάλη του επιτυχία "Super Freak", συλλαμβάνεται στο Los Angeles και κατηγορείται πως βασάνισε σεξουαλικά την 24χρονη Frances Alley. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την κρατούσε όμηρο για έξι ημέρες, της έκαιγε τα πόδια και αφού με την βία της χορηγούσε ναρκωτικές ουσίες την ανάγκαζε σε σεξουαλικές πράξεις. Λίγο αργότερα θα βρεθεί ένοχος και θα εκτίσει ποινή 2 χρόνων στην φυλακή Folsom.

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Σαν Σήμερα...1 Αυγούστου

Καλό μήνα σε όλους...

1942 Ο Αμερικανός τραγουδιστής Jerry Garcia (Jerome John Garcia 1942-1995) γεννήθηκε στο San Francisco της California. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα Grateful Dead. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994.

1953 Ο Αμερικανός Blues κιθαρίστας Robert Cray γεννήθηκε στο Columbus της Georgia. Το 1986 με την κυκλοφορία του άλμπουμ του "Strong Persuader" κέρδισε βραβείο Grammy για το τραγούδι "Smokin' Gun". Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Eric Clapton, John Lee Hooker, κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: "Don't Be Afraid of the Dark", "I Was Warned", κ.α.

1959 Ο τραγουδιστής Joe Elliott (Joseph Thomas Elliott) γεννήθηκε στο Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο Hard Rock συγκρότημα Def Leppard. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Freddie Mercury, Alice Cooper, Mick Ronson, Ian Hunter, David Bowie, Ronnie Wood, κ.α. Οι πωλήσεις των άλμπουμ του συγκροτήματος ξεπερνούν τα 65 εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια τους: "Pour Some Sugar on Me", "Hysteria", "Love Bites", "Rocket", κ.α.

1964 Στην κορυφή του US Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Beatles με το τραγούδι "A Hard Day's Night". Ήταν μέρος τους ομώνυμου soundtrack και είχε κυκλοφορήσει σαν single στις 10 Ιουλίου.

2004 Οι Red Hot Chili Peppers βρίσκονται στην πρώτη θέση του Βρετανικού albums chart με το "Live at Hyde Park", όπου θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες. Είναι το πρώτο live άλμπουμ του συγκροτήματος. Ηχογραφήθηκε σε τρεις βραδιές στο Hyde Park του Λονδίνου και είχε κυκλοφορήσει τέλος Ιουνίου.

Πηγή: http://www.musicdiary.gr/