ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Ρωσικά σχέδια για ναυτική και αεροπορική βάση στην Αμπχαζία

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους αξιωματούχους των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ οι συζητήσεις Ρωσίας και Αμπχαζίας για την επαναλειτουργία μιας ρωσικής ναυτικής βάσης και ενός στρατιωτικού αεροδρομίου στο έδαφος της Αμπχαζίας.
Το νέο σημείο τριβής μεταξύ Δύσης και Μόσχας αποκαλύπτεται την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Ρωσία ρίχνουν τους τόνους για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Οι δηλώσεις του νέου Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Γουίλιαμ Λιντς για απομάκρυνση από την πολιτική Μπους όσον αφορά το θέμα της ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία, καθώς και οι δηλώσεις Πούτιν από το Νταβός πως «η στρατιωτικοποίηση δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων.

Είμαστε ενάντια στη χρηματοδότηση στρατιωτικών κινήσεων», καταδεικνύουν τη θέληση και των δύο πλευρών για το ξεπέρασμα της ψυχρότητας στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ, που είχε επιφέρει η πολιτική Μπους.

Παραταύτα η ένταση στο άλλο μεγάλο μέτωπο Δύσης - Ρωσίας, τη Γεωργία, την Οσετία και την Αμπχαζία, αναζωπυρώνεται, μετά την αποκάλυψη των Αμπχάζιων ότι υπάρχουν συζητήσεις με τους Ρώσους για την επαναλειτουργία της σοβιετικής αεροπορικής βάσης Μπομπόρα και για την επαναλειτουργία της ναυτικής βάσης Οτσαμτσίρα.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, που επικαλείται τον εκπρόσωπο της ηγεσίας των Αμπχάζιων, Κρίστιαν Μπζάνια, η συμφωνία θα υπογραφεί μέσα στους επόμενους μήνες. Οπως ανέφερε ο Μπζάνια, «οι συζητήσεις αφορούν τη ναυτική βάση στην Οτσαμτσίρα, όπου θα σταθμεύσει ένα μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και την αεροπορική βάση κοντά στη πόλη Γκουντάουτα».

Από την πλευρά του το Ιντερφάξ επικαλούμενο ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει να αναπτύξει 20 πολεμικά αεροπλάνα στην Αμπχαζία, μεταξύ των οποίων Sukhoi Su-27, Su-25 και αεροπλάνα μεταφοράς προσωπικού.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου Γεωργίας - Ρωσίας τον Αύγουστο, ένα μέρος του ρωσικού στόλου είχε αποβιβάσει στρατεύματα στην Αμπχαζία στη βάση της Οτσαμτσίρα.
ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ