ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

«Έφυγε» ο θρύλος του πανκ, Μάλκολμ Μακλάρεν

Ο «πατέρας» του πανκ και πρώην μάνατζερ του βρετανικού συγκροτήματος Sex Pistols, ο Μάλκολμ Μακλάρεν, απεβίωσε χθες σε ηλικία 64 ετών σε νοσοκομείο της Ελβετίας μετά από σύντομη μάχη με ένα σπάνιο είδος καρκίνου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Λες Μολόι, η υγεία του «πήγαινε καλά» τον τελευταίο καιρό αλλά επιδεινώθηκε ξαφνικά.

Ο Μάλκολμ Μακλάρεν, γεννήθηκε το 1946 στο Λονδίνο και θεωρείται από πολλούς ως ο «πατέρας» του πανκ. Διετέλεσε μάνατζερ σημαντικών συγκροτημάτων, όπως οι Sex Pistols και οι New York Dolls και ήταν από τους πρώτους που προώθησαν την πανκ μουσική.

Ο γιος του, Τζόζεφ, από τον προηγούμενο γάμο του Μακλάρεν με την σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ, δήλωσε την βαθιά περηφάνια του για τον πατέρα του ενώ η τελευταία γυναίκα του, Γιανγκ Κιμ, συντετριμμένη από το θάνατο του συζύγου της, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον έντονο θαυμασμό της προς το πρόσωπό του.

Ο δημοσιογράφος Τζον Σάβατζ, συγγραφέας της ιστορίας των Sex Pistols, τον χαρακτήρισε ως έναν σπάνια ταλαντούχο άνθρωπο αλλά και θεμελιωτή του βρετανικού πανκ κινήματος. Συμπλήρωσε δε, ότι ο Μακλάρεν υπήρξε μια ιδιαίτερα σύνθετη και ασυνήθιστη προσωπικότητα που επηρέασε τη βρετανική κουλτούρα με πολλούς τρόπους.
Όταν γεννήθηκε το πανκ κίνημα…

Ο Μάλκολμ Μακλάρεν, αφού ολοκλήρωσε την καλλιτεχνική του εκπαίδευση τη δεκαετία του ʼ60-ʽ70, άνοιξε μαζί με την πρώην γυναίκα του, Βίβιεν Γουέστγουντ, ένα μαγαζί με φετιχιστικά είδη από δέρμα και καουτσούκ στο Λονδίνο. Γρήγορα, του έδωσαν την επωνυμία «Sex» και ξεκίνησαν έτσι να προωθούν την πανκ μόδα.

Στη συνέχεια, ο Μακλάρεν ασχολήθηκε κυρίως με την παραγωγή και προώθηση των Sex Pistols και παρά τις αρχικές δυσκολίες που αντιμετώπισε το συγκρότημα, δεδομένου ότι πολεμήθηκε πολύ τόσο από τις δισκογραφικές εταιρίες και τα μέσα, όσο και από την κακή φήμη του στο κοινό, ο Μακλάρεν, στήριξε την προσπάθεια αυτή μέχρι που το συγκρότημα διαλύθηκε το 1978.

Δεν τα παράτησε όμως. Συνέχισε να μανατζάρει κι άλλα συγκροτήματα, ανάμεσα στα οποία οι New York Dolls και οι Bow Wow Wow και ηχογράφησε τους δικούς του δίσκους με αποκορύφωμα την επιτυχία του Double Dutch από το άλμπουμ του Duck Rock το 1983.

Μόλις πριν από δύο χρόνια προσπάθησε να πολιτευτεί διεκδικώντας τον δήμο του Λονδίνου αλλά τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Εκτός από μάνατζερ, ο Μακλάρεν ασχολήθηκε στη διάρκεια της ζωής του και με την εικαστική τέχνη, τη συγγραφή, τη μόδα και τη σκηνοθεσία (υπήρξε ένας από τους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ Fast Food Nation).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου