ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η πιο ροκ μπανάνα του κόσμου πάει στα δικαστήρια

Οι Velvet Underground έκαναν μήνυση στο Ίδρυμα Warhol. Για να δούμε ποιος θα πατήσει την μπανανόφλουδα...Είναι, αδιαμφισβήτητα, το σύμβολο των Velvet Underground. Ταυτόχρονα όμως ένα από τα σήματα – κατατεθέν του Πάπα της ποπ, Άντι Γουόρχολ. Ποιος θα κερδίσει λοιπόν τη μάχη;
Τα εναπομείναντα μέλη των Velvet Underground αποφάσισαν να σύρουν στο δικαστήριο το Ίδρυμα Warhol. Αιτία η διάσημη μπανάνα του Άντι Γουόρχολ. Η μπάντα κατηγορεί το Ίδρυμα ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να εμπορεύεται το «trademark της», όπως αποκαλούν την ποπ – αρτ μπανάνα που κοσμούσε το πρώτο άλμπουμ της, και η οποία, σύμφωνα με τη μήνυση, είχε σχεδιαστεί αποκλειστικά γι' αυτό το σκοπό. Αφορμή για τη μήνυση ήταν το γεγονός ότι το Ίδρυμα είχε πρόσφατα πουλήσει δικαιώματα χρήσης της σε εταιρεία κατασκευής αξεσουάρ για iPad, iPhones κλπ.
Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε επιλεγεί από τον -τότε μάνατζερ του συγκροτήματος- Άντι Γουόρχολ, με την υπογραφή του, για το εξώφυλλο του πρώτου δίσκου του συγκροτήματος το 1967, με τίτλο «The Velvet Underground and Nico». Αν και το συγκρότημα διαλύθηκε το 1973, το συγκεκριμένο άλμπουμ θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα όλων των εποχών, και μάλιστα αποκαλείται συχνά «The Banana Album».
Η μπάντα δεν είχε τότε κατοχυρώσει την μπανάνα, όμως «μετά από 25 χρόνια ταύτισης με την εικόνα», τα μέλη της υποστηρίζουν ότι είναι τα μόνα που δικαιούνται να τη χρησιμοποιούν: «Το σχέδιο της μπανάνας έγινε σύμβολο, ένα αληθινό icon των Velvet Underground», γράφει η μήνυση.
Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τους δικηγόρους της μπάντας. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, στο εξώφυλλο του δίσκου υπάρχει επίσης το όνομα του Άντι Γουόρχολ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου