ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Αντιγόνη Κατσούρη - Συνέντευξη

H Αντιγόνη Κατσούρη, αξιόλογη ερμηνεύτρια, διπλωματούχος πιανίστα, συνθέτης και ταυτόχρονα Νομικός, ένα νέο αστέρι στον χώρο του έντεχνου-έθνικ τραγουδιού που μας εντυπωσίασε τόσο με την πρώτη δισκογραφική της δουλειά «Ουράνιο Τόξο» όσο με την αθόρυβα δυναμική και ιδιαίτερη παρουσία της, μιλάει στον Δημοσιογράφο Ηλία Κουμπούνη, για την μουσική, τις ιδέες και τις προσωπικές τις σκέψεις.

Μουσικόραμα: Ουράνιο Τόξο, το πρώτο σου προσωπικό CD, έρχεται σε μια εποχή μεγάλης αλλαγής και κοινωνικών ανακατατάξεων. Είναι το μήνυμα της αλλαγής, της στροφής στην ποιότητα;

Αντιγόνη: Είναι το μήνυμα της αισιοδοξίας, της ανάγκης για όραμα και αλλαγή, της ανάγκης για στροφή στην ποιότητα. Πιστεύω πως στην σύγχρονη εποχή, με τις καθημερινές μπόρες και τις δυσκολίες στην διαβίωσή μας, ένα ουράνιο τόξο και μια νότα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αισιοδοξίας και ελπίδας είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε! Ένα ουράνιο τόξο που ξεπροβάλλει στον γκρίζο ουρανό μετά την μπόρα, χρωματίζοντάς τον και σηματοδοτώντας την ελπίδα για το τέλος της δοκιμασίας…

Μουσικόραμα: Ποιους συμβολισμούς θέλεις να περάσεις μέσα από τη μουσική σου;

Αντιγόνη: Αυτό που θέλω να πετύχω, είναι αυτό ακριβώς στο οποίο κατά την γνώμη μου στοχεύει και η τέχνη γενικότερα : να κάνει τους ανθρώπους να προβληματιστούν, να ψάξουν μέσα τους και γύρω τους.
Όταν η μουσική μου γίνεται η αφορμή να ταξιδέψει ο ακροατής, να θυμηθεί ξεχασμένα συναισθήματα, να αναλογιστεί ευθύνες και σφάλματα, να νοιώσει αγάπη, πόνο, αισιοδοξία, ηρεμία αλλά και εσωτερική ένταση, συναισθήματα αντικρουόμενα και δημιουργικά, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα.
Η μουσική πρέπει να αφυπνίζει συνειδήσεις και να περνάει θετικά μηνύματα στους νέους, αλλά (καμμιά φορά και πολύ περισσότερο) στους μεγαλύτερους!

Μουσικόραμα: Πώς σου φαίνονται τα μουσικά πράγματα στην Ελλάδα σήμερα;

Αντιγόνη: Η μουσική στην Ελλάδα είναι η τέχνη που κατεξοχήν έχει κακοποιηθεί και παραμορφωθεί τις σημερινές μέρες, χάνοντας πολλές φορές τον πραγματικό λόγο ύπαρξής της, αφού πολλές φορές ούτε από την ανάγκη κάποιου καλλιτέχνη να εκφραστεί πηγάζει, ούτε κοινωνικά μηνύματα δίνει, ούτε ψυχαγωγία αλλά ούτε και διασκέδαση προσφέρει.
Όταν κατασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο ως «εμπόρευμα» το οποίο προσπαθεί μια βιομηχανία να πωλήσει, αποβλέποντας στους ανθρώπους μόνο σαν μάζα καταναλωτών, βασισμένη μάλιστα όχι μόνο σε θεμιτά αλλά και σε αθέμιτα μέσα (π.χ. πλύση εγκεφάλου μέσω συστηματικής και αποκλειστικής προβολής στο ραδιόφωνο και ταυτόχρονα κατάργηση της ραδιοφωνικής αναπαραγωγής τραγουδιών άλλων μη συμβεβλημένων καλλιτεχνών) δεν είναι δυνατόν να αποτελεί υγιή τρόπο έκφρασης, αλλά και υγιές κριτήριο για το αν στον κόσμο αρέσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή όχι.
Όταν π.χ. οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν ένα pop τραγούδι πενήντα φορές την ημέρα, με σκοπό να κάνουν τον ακροατή να του «αρέσει» με το ζόρι, και ο ακροατής δεν έχει άλλη επιλογή, γιατί όπου και να γυρίσει το κανάλι θα ακούσει τα ίδια πράγματα, μπορεί προς στιγμήν αυτός να το αποδεχτεί παθητικά, είναι φυσικό όμως ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει αντίδραση.
Φυσικά δεν φταίει μόνο η μουσική βιομηχανία (υπάρχουν αξιόλογα στελέχη στις δισκογραφικές εταιρείες και στα Μ.Μ.Ε, που είναι άνθρωποι έξυπνοι και διορατικοί και προωθούν την μουσική σωστά και με αξιοπρέπεια).
Το ίδιο και περισσότερο ακόμα, φταίνε κάποιοι μουσικοί αχόρταγοι και άκρατα ματαιόδοξοι, που δεν διστάζουν να ποδοπατήσουν την αξιοπρέπειά τους και να κάνουν τα πάντα για λίγη πρόσκαιρη δόξα ή λίγα χρήματα.
Υπάρχουν επίσης άνθρωποι με ταλέντο, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στον χώρο της μουσικής, και αντί γι’ αυτό φτιάχνουν «τραγουδάκια» μαζικής κατανάλωσης μειωμένων απαιτήσεων, για παιδιά του νηπιαγωγείου.
Το να γράφεις ποιοτική μουσική βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και εμπορική. Απλώς δεν πρέπει η εμπορικότητα να είναι το κύριο και αποκλειστικό μας μέλημα.
Φυσικά υπάρχουν και οι καλλιτέχνες-διαμάντια, που και παλαιότερα αλλά και τώρα σέβονται τον εαυτό τους και τους ακροατές και πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα. Και πιστεύω πως οι ακροατές αναγνωρίζουν και σέβονται και εκείνοι με την σειρά τους αυτού του είδους τους μουσικούς, αφού οι Έλληνες, ως ακροατήριο, ούτε χαζοί είναι αλλά ούτε και άβουλα όντα.

Μουσικόραμα: Έτσι είναι, και ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει στραφεί περισσότερο στο ίντερνετ και μπορούν οι ίδιοι να ψάχνουν και να βρίσκουν αξιόλογα πράγματα, χωρίς «καθοδήγηση» και επιρροές τρίτων.

Αντιγόνη: Πράγματι, το ίντερνετ παίζει πια πολύ σημαντικό ρόλο και σε λίγα χρόνια θα παίζει ίσως και τον αποκλειστικό ρόλο στην διακίνηση όχι μόνο μουσικής, αλλά και σκέψεων ανεξάρτητων και αυθεντικών. Είναι πια γεγονός ότι πολλοί μουσικοί γίνονται πια γνωστοί μέσω του ίντερνετ, αφού ο κόσμος είναι ελεύθερος να επιλέξει ό,τι πραγματικά του αρέσει και τον ευχαριστεί!

Μουσικόραμα: Είναι εντυπωσιακή η δική σου παρουσία στο ίντερνετ, όπου μέσα σε λίγους μήνες, απ’ ό,τι έχω δει, έχεις δημιουργήσει στο facebook τέσσερα προφίλ με 20.000 συνολικά φίλους, επίσημη ιστοσελίδα, προφίλ στο myspace με 80.000 επισκέψεις κτλ, ενώ και τα βιντεάκια σου στο Youtube κυκλοφορούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Αντιγόνη: Ο κόσμος με έχει στηρίξει πολύ, είναι αλήθεια, και πρακτικά, αγοράζοντας το cd μου, σε μία εποχή που η δισκογραφία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, και συμμετέχοντας στις live εμφανίσεις μου, αλλά και ηθικά.
Όχι μόνο δεν έχω παράπονο, αλλά νοιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους εκείνους που πιστεύουν σε μένα, επικοινωνούν μαζί μου, επιδιώκουν να μαθαίνουν τα νέα μου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση για μένα από αυτή την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου. Από την αρχή βέβαια πίστευα ότι και η συγκεκριμένη δουλειά θα έβρισκε ανταπόκριση, από την άλλη όμως δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσε να είναι σε αυτό τον βαθμό, γιατί πρόκειται για ένα είδος μουσικής αρκετά παραγκωνισμένο στην Ελλάδα και δεν ήμουν σίγουρη αν θα μπορέσει να αγγίξει τις καρδιές των άλλων ανθρώπων όσο άγγιξε την δική μου, την στιγμή μάλιστα που δεν διαφημίστηκε και δεν προβλήθηκε όσο θα μπορούσε. Παρ’ όλα αυτά ταξίδεψε στο ίντερνετ και αγαπήθηκε από τους ανθρώπους σε χρόνο ρεκόρ, κάτι που είναι παραπάνω από σημαντικό για μένα.
Αποδείχτηκε ότι ο κόσμος ανταμείβει την μουσική που τον σέβεται ως ακροατή και ξέρει να αναγνωρίζει τί είναι καλό και τί όχι, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη έντονης διαφήμισης από τα Μ.Μ.Ε. Ήταν ένα στοίχημα που είχα βάλει με τον εαυτό μου και ένα πείραμα αν θέλεις.
Η αγάπη και η στήριξη των ακροατών του δίσκου μου μου έδωσε μεγάλη ενέργεια και μεγάλο κίνητρο ώστε να συνεχίσω την προσπάθειά μου και να βάλω ό,τι δυνάμεις έχω, ψυχικές και οικονομικές, για να τους προσφέρω και στην συνέχεια ό,τι καλύτερο μπορώ!

Μουσικόραμα: Πώς βλέπεις την πορεία του έντεχνου τραγουδιού από εδώ και πέρα;

Αντιγόνη: Nομίζω πως σήμερα οι άνθρωποι το έχουμε περισσότερο ανάγκη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η «κρίση» σε όλους τους τομείς στην χώρα μας, οικονομική, ηθική, πνευματική κλπ., που προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση σε όλους μας, δεν είναι δυνατόν να εκφράζεται σήμερα μόνο με τα τραγούδια «των μπουζουκιών» που είναι θαυμάσια ως είδος για στιγμές χαλάρωσης, εκτόνωσης και ξεγνοιασιάς, όμως θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι ένα από τα πολλά μουσικά είδη που υποστηρίζουμε ως χώρα, και όχι το αποκλειστικό. Έχουμε περισσότερο ανάγκη σήμερα να προβληματιστούμε, να σκεφτούμε, να ψαχτούμε, να αντιδράσουμε, παρά να εφησυχάζουμε και να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι υπάρχει μια έντονη στροφή στο έντεχνο τραγούδι, που για τους ακροατές είναι σίγουρα αυθόρμητη εσωτερική ανάγκη, ενώ για κάποιους που μέχρι τώρα υποστήριζαν άλλες μουσικές φόρμες και αποφασίζουν έτσι ξαφνικά να ασχοληθούν με το «έντεχνο», ορισμένες φορές είναι απλώς ένα μεθοδευμένο πρόσχημα για να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις και να μην βγουν εκτός παιχνιδιού. Θαυμάζω πολύ τους αυθεντικούς καλλιτέχνες που υποστηρίζουν με πάθος το είδος ή τα είδη που τους εκφράζουν, επειδή πραγματικά το πιστεύουν και το αγαπούν, άσχετα αν πρόκειται για τραγούδια που προσωπικά μπορεί και να μην άκουγα.

Μουσικόραμα: Τί μουσική ακούς συνήθως;

Αντιγόνη: Tα πάντα. Όταν είναι καλοφτιαγμένη και προσεγμένη, μπορείς να βρεις καταπληκτικά δείγματα σε όλα τα είδη, από κλασσική, έντεχνη, ξένη ambient, lounge, new age, ρόκ, μέχρι παραδοσιακή, ελαφρολαϊκή, λαϊκή… Ανάλογα με την διάθεσή μου μπορώ να ακούσω πραγματικά τα πάντα.
Και μάλιστα, λόγω της ενασχόλησής μου με την μουσική, πολλές φορές και για «εκπαιδευτικούς» λόγους ακούω και τραγούδια που δεν μου αρέσουν και δεν με αγγίζουν καθόλου.

Μουσικόραμα: «Ουράνιο Τόξο». Το πρώτο σου cd, μια πολύ ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά και μια παραγωγή σπάνια για πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί και αξιόλογοι συνθέτες, είκοσι πρώτης τάξεως μουσικοί, πέντε ενορχηστρωτές... Πώς νοιώθεις για αυτό;

Αντιγόνη: Είμαι πολύ περήφανη για τις συνεργασίες αυτές – όλοι οι συντελεστές, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, είναι άνθρωποι ιδιαίτερα αξιόλογοι και ταλαντούχοι και θεωρώ τιμή μου το ότι με εμπιστεύτηκαν και συνέτειναν με την συμμετοχή τους στο αποτέλεσμα αυτό. Τους ευχαριστώ πραγματικά μέσα από την καρδιά μου.

Μουσικόραμα: Τί συμβολίζουν για σένα τα χρώματα του Ουράνιου τόξου;


Αντιγόνη: Κάθε χρώμα έχει την δική του σημασία και την δική του συμβολή στο σύνολο! Άλλο πιο χαρούμενο, πιο φωτεινό, πιο αισιόδοξο, άλλο πιο σκοτεινό, πιο θαμπό, πιο μυστηριώδες,συμβάλλουν όλα στο εντυπωσιακό χρωματικό αποτέλεσμα , όπως τα συναισθήματα και οι εμπειρίες μας, οι οποίες, ευχάριστες ή δυσάρεστες, συντελούν, εφόσον τις δούμε με θετικό μάτι, στο να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Συμβολίζει επίσης την διαφορετικότητα των ανθρώπων και των συνθηκών, την ποικιλομορφία, την αξία της διαφορετικότητας.
Εκτός όμως από τα επιμέρους χρώματά του, και το ίδιο το ουράνιο τόξο αποτελεί ανέκαθεν από μόνο του κατεξοχήν σύμβολο μίας γέφυρας, ενός περάσματος από τις άσχημες στις καλές καταστάσεις και συνθήκες, όπως επίσης το τέλος της βροχής και την κυριαρχία του ήλιου, την μετάβαση από μία θλιβερή σε μία χαρούμενη πραγματικότητα.
Αυτό ακριβώς που έχουμε ανάγκη σήμερα, αλλά και σε κάθε εποχή!
Ως φύσει αισιόδοξη, το Ουράνιο Τόξο, ως τίτλος στην πρώτη δισκογραφική μου δουλειά, με αντιπροσωπεύει απόλυτα.

Μουσικόραμα: Συμβολαιογράφος και μουσικός. Δύο επαγγέλματα τελείως ασύμβατα μεταξύ τους;…ή μήπως όχι; Το πρώτο απαιτεί ορθολογική σκέψη, ενώ η μουσική εκφράζει συναίσθημα. Αντιγόνη πως μπορείς να εξισορροπείς στην καθημερινότητά σου δύο διαφορετικούς κόσμους;

Αντιγόνη: Πράγματι αρχικά ξαφνιάζει ως συνδυασμός η ενασχόλησή μου με την μουσική και με τα νομικά, γιατί εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υποβόσκει μία αντίφαση.
Η Συμβολαιογραφία αφορά και έχει ως αντικείμενο την Σύμβαση, που απαιτεί ορθολογισμό, τυπικότητα, σκέψη βασισμένη σε συγκεκριμένους κανόνες.
Η μουσική αντίθετα σημαίνει αντισυμβατικότητα, πορεία σε καινούριους δρόμους, νέες ιδέες, νέους κανόνες!
Παρόλ’ αυτά δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μου ταιριάξει καλύτερα, από τον συνδυασμό αυτό. Λόγω της διαφορετικότητάς τους, αυτοί οι δύο τομείς αντικατοπτρίζουν δύο μεγάλες πτυχές του χαρακτήρα μου, εκφράζοντας διαφορετικές ανάγκες: τα Nομικά, σύμφωνα και με τον λόγο ύπαρξής τους, αφορούν περισσότερο την λογική, την συγκέντρωση, την μεθοδικότητα, την επιστημονική μελέτη, ενώ η Mουσική την έκφραση, την ελεύθερη εξωτερίκευση, το συναίσθημα, την φαντασία!
Το μόνο πρόβλημα στην πράξη είναι πως και τα δύο απαιτούν πάρα πολύ χρόνο, όταν τα εξασκείς full time, όπως εγώ, που σημαίνει ότι περιορίζουν πολύ τον ελεύθερο χρόνο μου και δεν έχω τα περιθώρια να ξεκουραστώ αρκετά ή να κάνω άλλα πράγματα που με ενδιαφέρουν και αγαπάω…

Μουσικόραμα: Πώς ορίζεις το συναίσθημα σαν έννοια και πώς τη λογική; Στηριζόμενοι σε ποιο από τα δύο νομίζεις ότι θα έπρεπε να λειτουργούμε στην ζωή μας;

Αντιγόνη: Το συναίσθημα είναι μία ευχάριστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση που απορρέει από μέσα μας και, βασισμένο σε εξωτερικά ή και εσωτερικά ερεθίσματα, μπορεί να μένει σταθερό ή και να μεταβάλλεται συνεχώς. Η λογική αντίθετα, βασισμένη στην σκέψη, σε ψυχρά πραγματικά περιστατικά που αντιμετωπίζει αναλύοντας και αξιολογώντας, παραμένει συνήθως πιο σταθερή και λιγότερο ευάλωτη σε σχέση με το συναίσθημα.
Για μένα, ο συνδυασμός και των δύο είναι απαραίτητος σε καθημερινή βάση, για να είμαστε ισορροπημένοι στην ζωή μας.
Αν έχεις μόνο λογική, χωρίς συναίσθημα, γίνεσαι ένα άψυχο και επικίνδυνο πολλές φορές ρομπότ, που δεν μπορεί να προσφέρει αλλά ούτε και να δεχτεί χαρά, αγάπη, συγκίνηση!
Αν πάλι έχεις μόνο συναίσθημα, γίνεσαι έρμαιο των καταστάσεων, φτερό στον άνεμο, που μπορεί να σε παίρνει από εδώ κι από εκεί, χωρίς να ξέρεις ούτε εσύ ο ίδιος για ποιο λόγο το επιτρέπεις και χωρίς να βρίσκεις και λύσεις στα προβλήματά σου.

Μουσικόραμα: Θα σε ρωτήσω τώρα κάποια προσωπικά πράγματα με αφορμή τους στίχους των τραγουδιών σου.. «Θάλασσα απέραντη, θάλασσα σκοτεινή»…σε φοβίζουν τα άγρια κύματά της; Πόσο συνυφασμένη είναι η θάλασσα με την ίδια σου τη ζωή;

Αντιγόνη: Η ζωή μου ευτυχώς δεν μοιάζει με φουρτουνιασμένη θάλασσα. Είναι μια ήρεμη θάλασσα με αρκετά υπόγεια ρεύματα! Με φοβίζουν όμως γενικότερα τα άγρια κύματα της ζωής που μπορεί να εμφανίζονται ή να εμφανιστούν απρόβλεπτα, καθώς και οι κίνδυνοι που αυτή κρύβει.
Με φοβίζουν θέματα υγείας δικά μου αλλά κυρίως των αγαπημένων μου προσώπων, όπως και ο θάνατος – παρά την έντονη πίστη μου στον Θεό, το κενό που αφήνει η απουσία κάποιου αγαπημένου προσώπου και το διάστημα που περνάμε χωριστά, μέχρι να ξανασυναντηθούν οι ψυχές, είναι πολύ μεγάλη δοκιμασία. Τίποτα άλλο δεν με φοβίζει και δεν ταράζει την ψυχραιμία μου, παρά μόνο αυτό…


Μουσικόραμα: «Η σκιά σου με καίει σαν κερί…ψάχνω ακόμη ποιος φταίει το τρένο που δεν θα περάσει»…δώσε ένα σινιάλο ελπίδας για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία…

Αντιγόνη: Για να υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης, σε προσωπικό τουλάχιστον επίπεδο (γιατί σε πολιτικό επίπεδο δεν τα βλέπω και πολύ αισιόδοξα τα πράγματα), θα πρέπει ο καθένας μας να περιορίσει τις υπερβολικές δαπάνες, που ίσως είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, και να γίνουμε πιο συνετοί και μετρημένοι, χωρίς όμως να τρομοκρατούμαστε και να στερούμε από τον εαυτό μας πράγματα που μας ευχαριστούν και μας γεμίζουν.
Πιστεύω μάλιστα πως η ψυχαγωγία είναι ακόμα περισσότερο απαραίτητη σήμερα, παρά σε καιρούς ευημερίας, γιατί μας δίνει δύναμη και μας βοηθάει να εκτονώσουμε τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας.
Αν ζήσουμε μ’ αυτό τον τρόπο, που πιστεύω πως έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να αποτελεί τον τρόπο λειτουργίας μας εδώ και χρόνια, προκειμένου να είμαστε πλήρεις εσωτερικά (μέτρο και ισορροπία) είτε καλή είτε κακή είναι η οικονομική κατάσταση η δική μας και της χώρας, θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα πολύ πιο ανώδυνα. Η ολιγάρκεια είναι πολύ σημαντικό προτέρημα. Και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η υγεία μας, η πίστη και η αγάπη είναι πολύ σημαντικότερες αξίες από τα χρήματα.

Μουσικόραμα: «Μάζεψα σε μια βαλίτσα λίγα-λίγα, όσα ένιωθα για σένα και στα πήρα»…ποια είναι τα πιο αγαπημένα σου πράγματα που θα έβαζες σε μια βαλίτσα για να τα διαφυλάξεις;

Αντιγόνη: Εννοώντας την «βαλίτσα» μεταφορικά, αυτά που θα έβαζα μέσα είναι οι αναμνήσεις μου, οι εμπειρίες μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα: η οικογένεια και οι φίλοι μου – δίποδοι και τετράποδοι! Αν έχω μαζί μου αυτούς που αγαπάω και με αγαπάνε, δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο !

Μουσικόραμα: «Ταξιδεύω με της καρδιάς το τραίνο, στ’ όνειρό μου, σε τόπο μακρινό»…ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός;

Αντιγόνη: Το όνειρο! Δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερος προορισμός από αυτόν. Λατρεύω τα ταξίδια κάθε είδους, όμως το ταξίδι στο ίδιο το όνειρο συνεχίζει να παραμένει ό,τι καλύτερο μπορεί κανείς να επιφυλάξει για τον εαυτό του!


Μουσικόραμα: «Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα… σε ψάχνω»…τί είναι αυτό που ψάχνεις και αναζητάς περισσότερο στη ζωή σου;

Αντιγόνη: Αναζητώ ανθρώπους με τους οποίους να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.
Ανθρώπους ιδεολόγους, πρόθυμους να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους και στο περιβάλλον, ανθρώπους με ιδανικά και αξίες, υπέρμαχους της αγάπης, της δικαιοσύνης, της καλοσύνης. Το ευχάριστο είναι πως όταν ψάχνεις βρίσκεις, και είχα την ευλογία να γνωρίσω πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Όσο κι αν σπανίζουν, οι αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν, αλλά συνήθως είναι διασκορπισμένοι και δεν συνενώνουν τις δυνάμεις τους. Η κοινωνία μας είναι πολύ διαβρωμένη, οι φωτεινές εξαιρέσεις όμως πάντα υπήρχαν και υπάρχουν, και κάθε φορά που ανακαλύπτω έναν τέτοιον άνθρωπο ξέρω πως έχω βρει θησαυρό. Και είμαι ήδη πολύ «πλούσια», γιατί και η οικογένειά μου από μόνη της αποτελεί τον μεγαλύτερο θησαυρό μου!!

Μουσικόραμα: «Να περπατήσουμε μαζί στο ουράνιο τόξο»…μέχρι να πιάσουμε τα όνειρά μας…ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

Αντιγόνη: Έχω πολλά όνειρα και σχέδια, σε διάφορα επίπεδα. Όσον αφορά την μουσική όμως, με ενδιαφέρει να υπηρετώ όσο μπορώ την ποιότητα, να μοιράζομαι τα τραγούδια μου με τον κόσμο, να δημιουργώ και να προσφέρω, να βοηθάω τον κόσμο να «ταξιδέψει» και να χαθεί σε μελωδίες και συναισθήματα, ξεχνώντας (ή αντίθετα, φέρνοντας στο μυαλό του, αν χρειάζεται) προβλήματα και καταστάσεις.

Μουσικόραμα: «Καρφί δεν μου καίγεται πια τί κάνεις και που πας…πια δεν με νοιάζει»…υπάρχει κάτι για το οποίο πραγματικά να μην σε νοιάζει στη ζωή σου;

Αντιγόνη: Δεν με νοιάζουν οι κακοπροαίρετοι και κουτοπόνηροι άνθρωποι! Αν καταλάβω πως κάποιος είναι γεμάτος κακίες, μικρότητες και εγωισμούς που δεν θέλει να διορθώσει, δεν ασχολούμαι καθόλου μαζί του. Έχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους που κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους και δεν έχουν κανένα βάθος και καμία ουσία στον τρόπο σκέψης και στην συμπεριφορά τους.


Μουσικόραμα: «Αγκαλιά σε κρατάω…στο δικό μου φεγγάρι σε πάω»…που θα έδινες τη μεγαλύτερη αγκαλιά σου;

Αντιγόνη: Αφενός μεν σε όλους τους ανθρώπους που δείχνουν καλοσύνη και αγάπη στους γύρω τους και αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και ενδιαφέρον τα προβλήματα των άλλων, αφιερώνοντας την ζωή τους ή τον χρόνο τους στο να προσφέρουν πραγματική βοήθεια!!! Και, αφετέρου στους φίλους μου και στους ανθρώπους που με αγαπάνε και με στηρίζουνε! Τους αξίζει και με το παραπάνω!

Μουσικόραμα: «Φέρε τα δώρα πίσω…φέρε τα γράμματα»…ποια είναι τα σημαντικότερα δώρα που έχεις δεχτεί στη ζωή σου;

Αντιγόνη: Το δώρο της ζωής, από τους γονείς μου ! Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο δώρο από αυτό…

Μουσικόραμα: «Στην άκρη του κόσμου δεν σε φτάνω…η ανάσα της αγάπης»…τί είναι αγάπη για σένα;

Αντιγόνη: Ο τέλειος ορισμός της αγάπης περιέχεται στην Καινή Διαθήκη, στην πρώτη Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους. Σύμφωνα με αυτό τον θεόπνευστο ορισμό, εκείνος ο οποίος αγαπάει είναι μακρόθυμος και ανεκτικός, είναι καλοσυνάτος, ευεργετικός και ωφέλιμος, δε ζηλοφθονεί, δεν υπερηφανεύεται, δεν φέρεται με αλαζονεία και προπέτεια, δεν πράττει άσχημα, δε ζητεί τα δικά του συμφέροντα, δεν ερεθίζεται από θυμό και οργή, δε σκέπτεται ποτέ κακό κατά του πλησίον, ούτε λογαριάζει το κακό που έπαθε από αυτόν. Δεν χαίρεται όταν βλέπει να γίνεται αδικία, χαίρεται όμως όταν βλέπει την αλήθεια να επικρατεί. Η αγάπη τα πάντα ανέχεται, στα πάντα εμπιστεύεται, για πάντα ελπίζει, τα πάντα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν εκπίπτει αλλά μένει πάντοτε ισχυρή.

Μουσικόραμα: Αν και έχεις ζήσει στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και στην Αθήνα επέλεξες να ζήσεις και να αναπτύξεις την επαγγελματική σου δραστηριότητα στον τόπο που γεννήθηκες, τα Ιωάννινα. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε σε αυτήν την επιλογή σου;

Αντιγόνη: Είμαι ιδιαίτερα δεμένη με τα Ιωάννινα. Είναι μια πόλη πανέμορφη, μια πόλη με προσωπικότητα, όπως συνηθίζω να λέω, που προσφέρει τα πάντα και κυρίως, ποιότητα ζωής. Είναι πολύ σημαντικό για μένα, το να μπορώ ανά πάσα στιγμή να απομονωθώ και να απολαύσω μια βόλτα στην φύση, μαζί με τον σκύλο μου, και ταυτόχρονα να ξέρω πως επιστρέφοντας στην πόλη μπορώ να συναντήσω ζωή, ένταση, κινητικότητα, γνώριμους ανθρώπους και οικεία στέκια!
Παρόλ’ αυτά, στα Ιωάννινα (όπως άλλωστε και σε όλες τις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας) δεν προσφέρονται αρκετές ευκαιρίες σε θέματα ανάπτυξης της μουσικής και των τεχνών γενικότερα. Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο ο καλλιτέχνης που ζει στην επαρχία να ταξιδεύει συνεχώς στην πρωτεύουσα αλλά και στο εξωτερικό. Το δρομολόγιο Ιωάννινα-Αθήνα έχει ενταχθεί τόσες φορές πια στο μηνιαίο πρόγραμμά μου, που ουσιαστικά μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ των δύο πόλεων.

Μουσικόραμα: Τι μας επιφυλάσσεις τους επόμενους μήνες;

Αντιγόνη: Προς το παρόν είμαι απασχολημένη με την δημιουργία του επόμενου άλμπουμ μου, το οποίο έχω ξεκινήσει να προετοιμάζω εδώ και μήνες. Παράλληλα, θα κάνω κάποιες live εμφανίσεις, στην Αθήνα κυρίως αλλά και αλλού - το πρόγραμμά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά πιστεύω πως σύντομα θα ξέρω περισσότερα πράγματα και θα τα ανακοινώσω μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μου (www.antigonikatsouri.gr) και της σελίδας μου στο facebook (www.facebook.com/katsouri)

Μουσικόραμα: Πέρα από το ταλέντο και τα υπόλοιπα χαρίσματά σου, ο Θεός σε προίκισε και με εντυπωσιακή εξωτερική ομορφιά! Τι είναι για σένα η «ομορφιά»;

Αντιγόνη: Σ’ ευχαριστώ πολύ…Την ομορφιά, πέρα από την φυσική εξωτερική ωραιότητα, την συναντάς παντού: στην αγάπη, στην φύση, στα ζωάκια, στα πουλιά, στα φυτά, στις εκλεπτυσμένες και ευαίσθητες ψυχές, στην εσωτερική αρμονία και γαλήνη!

Μουσικόραμα: Πιστεύεις ότι χαρακτηρισμός της ομορφιάς υπόκειται σε υποκειμενικούς παράγοντες;

Αντιγόνη: Συνήθως ναι. Πάντα επηρεάζουν σύγχρονοι παράγοντες όπως τα κριτήρια περί αισθητικής που προβάλλονται ως πρότυπα ομορφιάς σε κάθε εποχή αλλά και η προσωπική καλαισθησία του καθενός. Όταν κάτι συνδυάζει τα παραπάνω κριτήρια, η εξωτερική μαζί με την εσωτερική λάμψη, συνήθως αποκτάει περισσότερες πιθανότητες να καθιερωθεί και να χαρακτηριστεί ως κοινώς αποδεκτή «ομορφιά».

Μουσικόραμα: Η πιο όμορφη ευχή που σου έχουν κάνει και θα ήθελες να μας την μεταφέρεις;
Αντιγόνη: Δέχομαι καθημερινά πολλές ευχές, που πραγματικά δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω. Η μία είναι καλύτερη από την άλλη, όταν βγαίνουν μέσα από τις ψυχές των ανθρώπων. Κάποιοι έχουν εντυπωσιακά μεγάλη φαντασία στον τρόπο έκφρασής τους, η ουσία πάντως είναι πως όταν ευχηθείς κάτι μέσα από την καρδιά σου, ό,τι και να πείς ακούγεται πολύ όμορφο! Ακόμα και ένα απλό «χρόνια πολλά και καλά!» είναι πολύ ουσιαστική ευχή, όταν είναι πραγματική και συνειδητοποιημένη…
.
Μουσικόραμα: Aντιγόνη, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ και σου εύχομαι καλή επιτυχία, αν και στην περίπτωσή σου την θεωρώ δεδομένη - πραγματικά σου αξίζει!
.
Αντιγόνη Κατσούρη: Βιογραφικό & δισκογραφία
Ιστοσελίδα: www.antigonikatsouri.gr

http://www.mousikorama.gr/site/index.php/concerts/646-katsouri-synenteuksi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου