ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Σαν Σήμερα... 29 Μαρτίου

1943 Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου (Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) γνωστός παγκοσμίως ως Vangelis, γεννήθηκε στο Βόλο. Υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων The Forminx και Aphrodite's Child με τους οποίους το 1972 κυκλοφόρησαν ένα από τα κλασικά πλέον ψυχεδελικά άλμπουμ με τίτλο "666". Συνεργάστηκε αρκετά χρόνια με τον Jon Anderson των Yes, δημιουργώντας το σχήμα Jon & Vangelis. Έγραψε μουσική για ταινίες όπως "Blade Runner", "1492: Conquest of Paradise", "Alexander" και "Chariots of Fire" για την μουσική της οποίας κέρδισε βραβείο Όσκαρ το 1981. Το κλασικό του έργο "Mythodea" χρησιμοποιήθηκε το 2001 από την NASA ως θέμα της αποστολής Mars Odyssey. Το 1992 η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με τον τίτλο Knight of the Order of Arts and Letters. Το 2002 έγραψε τον ύμνο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής.

1999 Ο μεγάλος Αμερικανός jazz τραγουδιστής Joe Williams (Joseph Goreed 1918-1999) απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών στο Λας Βέγκας της Νεβάδα από φυσικά αίτια. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα ώσπου αποφάσισε -χωρίς άδεια γιατρού- να γυρίσει σπίτι του. Ξέφυγε από την ασφάλεια και περπάτησε αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να καταρρεύσει λίγα μέτρα πριν την είσοδο του σπιτιού του. Υπήρξε υποψήφιος εννέα φορές για βραβείο Grammy και τελικά κέρδισε το "Best Jazz Vocal Performance" για το άλμπουμ του "Nothin' but the Blues" (1984) καθώς και η δικιά του εκτέλεση του τραγουδιού "Everyday I Have the Blues" παρέα με τους Count Basie Orchestra, το οποίο είχαν ηχογραφήσει το 1955, τιμήθηκε το 1992 με το βραβείο Grammy Hall of Fame. Το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται σε ηχογραφήματα 25 χρόνων και άνω με ιστορική σπουδαιότητα στην εξέλιξη της μουσικής. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Sarah Vaughan, Thelonious Monk, Miles Davis, Herbie Hancock, Dizzy Gillespie κ.α.

1976 Μετά από μια συναυλία του Elvis Presley στο Μέμφις του Τενεσί των Η.Π.Α. ο Bruce Springsteen πηδάει ένα τοίχο της έπαυλης Graceland με σκοπό να συναντήσει τον τραγουδιστή. Η προσπάθεια είχε άδοξο τέλος μιας και εντοπίστηκε από την ασφάλεια. Ο πεισματάρης Springsteen έκανε και δεύτερη προσπάθεια, από την κεντρική είσοδο, προσπαθώντας να πείσει τους άντρες της ασφάλειας πως είναι και αυτός τραγουδιστής - θυμίζοντας τους μάταια, φωτογραφίες του σε εξώφυλλα πρόσφατων περιοδικών...

1980 Το άλμπουμ με τίτλο "The Dark Side Of The Moon" των Pink Floyd συμπληρώνει την 303η εβδομάδα του στο Billboard 200, σπάζοντας το ρεκόρ που είχε το άλμπουμ της Carole King "Tapestry". Το όγδοο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε επίσημα στις 24 Μαρτίου του 1973. Ηχογραφήθηκε στα Abbey Road Studios του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας προηγμένες για την εποχή τεχνικές με μηχανικό ήχου τον Alan Parsons. Το άλμπουμ αναφέρεται κυρίως σε θέματα όπως ο χρόνος, η απληστία, οι ψυχικές διαταραχές και ο θάνατος. Γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία και ανέβηκε στο Νο1 του Billboard 200. Είναι ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα. Είναι επίσης από τα πιο δημοφιλή των Pink Floyd και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ όλων των εποχών. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Money", "Us and Them", "The Great Gig in the Sky" κ.α.

1982 Οι Iron Maiden κυκλοφορούν το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο "The Number of the Beast". Είναι το πρώτο άλμπουμ του τραγουδιστή Bruce Dickinson με το συγκρότημα. Μετά την κυκλοφορία του, καθιερώθηκαν σαν ένα από τα μεγαλύτερα metal γκρουπ στον πλανήτη. Υπολογίζεται πως οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "The Number of the Beast", "Run to the Hills", "Hallowed Be Thy Name" κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου