ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ήχοι από το Διαδίκτυο

Δύο μπάντες «αλιεύσαμε» από το cyberspace για εσάς αυτή τη φορά με μόνον όμως κοινό στοιχείο τους ότι μητρική γλώσσα αμφοτέρων είναι η ισπανική γιατί κατά τα άλλα... δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές! Στη Βαρκελώνη ένας γηγενής κιθαρίστας συναντιέται με μια Ιταλίδα μπασίστρια (η οποία επίσης και τραγουδάει) και έναν Χιλιανό ντράμερ και συγκροτούν ένα power τρίο μακριά από τις τοπικές παραδοσιακές μουσικές της Καταλονίας και με έμφαση τόσο στο βρόμικο rock 'n' roll όσο και στις μελωδικές στιγμές των Sonic Youth χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και ότι τους αντιγράφουν.

Οι Sounds Of Death Valley (www.myspace.com/soundsofdeathvalley) είναι «πιτσιρίκια» και ως γνήσια τέτοια ακούγονται λες και παίζουν στο υπόγειο του σπιτιού τους, τα φωνητικά ηχούν ακατέργαστα, η παραγωγή είναι... «για τα μπάζα» και ο ανυποψίαστος ακροατής μένει με την απορία αν ένα από τα ηχεία του τα έχει «φτύσει». Νo wave, μια διαφορετική δηλαδή ματιά πάνω σ' αυτόν ακριβώς τον θόρυβο που καθιέρωσαν οι Sonic Youth, την ακραία προέκταση του - αγγλικού μα κυρίως του αμερικανικού - new wave. Ψυχεδελικές «σβούρες» που θυμίζουν τέλη της δεκαετίας του ʽ60 και ξεσπάσματα που φέρνουν στο νου το κλασικό protopunk των MC5 στο «Kick Out The Jams», riffs σε metal/punk μοτίβα μα και μελωδικές επιδόσεις σε κάποια σημεία, στίχοι που χλευάζουν όποιον... «πάρει ο χάρος» (και του αξίζει αυτό...) και ο έντονα τραχύς ηλεκτρικός ήχος τους όχι ως μόδα αλλά ως εκτόνωση, βίωμα αλλά και στάση ζωής ακόμα. Μια μπάντα που απευθύνεται σε fans της underground αισθητικής διότι το να φτιάξεις μεν «θόρυβο» είναι εύκολο όμως το να τον χαλιναγωγείς και να τον μετατρέπεις σε συγκροτημένη δημιουργικότητα με μιαν άγρια ομορφιά όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτεί αληθινό ταλέντο. Φτάνει οι Sounds Of Death Valley να συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο και με την ίδια έμπνευση ώστε ο θόρυβος τους μην γίνει όντως... ενοχλητικός!
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα στη Χιλή οι Sofia (www.myspace.com/bandsofia) μας προσφέρουν ένα περισσότερο μελωδικά προσανατολισμένο hard rock. Σαφώς επηρεασμένοι από το αμερικανικό ροκ της δεκαετίας του ʽ90 και ιδιαίτερα τις πιο «χαμηλών τόνων» περιπτώσεις του - αλλά ευτυχώς χωρίς τη μιζέρια που κυριαρχούσε την περίοδο του grunge - η μουσική τους διαθέτει προσωπικότητα που θα ζήλευαν πολλοί από τους ομότεχνους τους οι οποίοι διαθέτουν ήδη παχυλά συμβόλαια των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιρειών.
Τετραμελής μπάντα με δύο τραγουδιστές και τρεις συνολικά κιθαρίστες αλλά συμπληρώνοντας με sessions μουσικούς τις ενορχηστρώσεις τους ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν και αρκετά άλλα όργανα, ακόμα και βιολί κάποιες φορές. Σχηματίστηκαν το 2007 και μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει δύο EP, ενώ εφέτος, καθώς άρχισαν να γίνονται σιγά - σιγά δημοφιλείς στη χώρα τους, έδωσαν πολλές συναυλίες αλλά και κατόρθωσαν να εμφανιστούν σε μια εκπομπή του MTV Latin America. Ο «ευθύς», ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές mainstream rock ήχος τους, χωρίς αποκλίσεις από τα στάνταρ του είδους και με τίποτα περισσότερο από τα απολύτως απαραίτητα για αυτό, διαθέτει παρʼ όλα αυτά μια άμεση και σφιχτή punk χροιά που αναμένεται να εκπλήξει ευχάριστα κάποιους από τους φίλους της εναλλακτικής σκηνής.
Οι Sofia βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με διάφορες δισκογραφικές εταιρείες για την υπογραφή συμβολαίου, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει την ηχογράφηση του ντεμπούτου album τους. Όσοι λοιπόν ενδιαφέρεστε καλό θα ήταν να τους τσεκάρετε τώρα που όχι μόνον είναι ακόμα «Φρέσκοι» αλλά και... αγνοί, πριν δηλαδή εμπλακούν στα γρανάζια της... καπιταλιστικής διαχείρισης της μουσικής τους! Αστειευόμαστε βέβαια προφανώς γιατί όποιος πιστεύει ότι το γεγονός του να έχει ένας μουσικός το δικαίωμα να επιβιώνει από τη μουσική του αποτελεί έστω και λόγο... ντροπής, αν όχι «ξεπουλήματος», βρισκόταν αναμφίβολα σε... «χειμερία νάρκη» διαρκείας, τουλάχιστον για τα τελευταία είκοσι ή λίγα περισσότερα χρόνια...

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου