ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Το καλτ ταιριάζει στο «Σινεμά»

Με την προβολή 20 cult ταινιών, αρκετές από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες, το κινηματογραφικό φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας (16-27 Σεπτεμβρίου) γιορτάζει την 20ή επέτειο του μηνιαίου περιοδικού «Σινεμά», χάρη στο οποίο δημιουργήθηκε. Διαχρονικά δημοφιλείς ή ακόμη και άγνωστες στο ευρύ κοινό, οι ταινίες αυτομάτως αποτελούν πόλο έλξης για κάθε φανατικό κινηματογραφόφιλο- με άλλα λόγια, το κοινό στο οποίο απευθύνεται κυρίως το φεστιβάλ.
Ανάμεσά τους θα βρούμε το ανορθόδοξο «μουσικό ντοκυμαντέρ» «Τhis is Spinal Τap» (1984) του Ρομπ Ράινερ, αλλά και την τελευταία ταινία του μυθικού Μπρους Λι, το «Εnter the Dragon» του Ρόμπερτ Κλάουζ (1973), που υπήρξε η πρώτη χολιγουντιανή περιπέτεια πολεμικών τεχνών.
Βασισμένο στο βιβλίο του Γιαν Ποτότσκι , το «Χειρόγραφο της Σαραγόσα» («Τhe Saragossa Μanuscript») του Βόιτσεκ Χας (1965) μοιάζει με κινηματογραφικό μνημείο που απαιτεί πολλές επισκέψεις για να σου αποκαλύψει όλα του τα μυστικά (η ταινία είχε προβληθεί στο τότε Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
Με το σουρεαλιστικό αριστούργημα «Valerie and Ηer Week of Wonders» (1970) ο κορυφαίος τσέχος σκηνοθέτης Γιάρομιλ Γίρες έδωσε μυθικές διαστάσεις στη μεταμόρφωση μιας ανήλικης κοπέλας σε γυναίκα, ενώ το μιούζικαλ «Τrue Stories» (1986) αποτέλεσε την πρώτη απόπειρα του σκωτσέζου μουσικού Ντέιβιντ Μπερν, ηγέτη των Τalking Ηeads, να καθήσει στη θέση του σκηνοθέτη. Μια άλλη μουσική ταινία που περιλαμβάνεται στη λίστα είναι το «Rock ΄n΄ Roll Ηigh School» (1979) του Αλαν Αρκους, όπου οι Ramones γίνονται «επίτιμοι μαθητές» και... καταληψίες στο πιο ροκ εν ρολ σχολείο που γνώρισε ποτέ ο κινηματογράφος.
Από τις υπόλοιπες ταινίες, να αναφέρουμε επίσης τη «μαύρη» κωμωδία «Ηarold & Μaude» (1971) του Χαλ Ασμπι, το «Flaming Creatures» του Τζακ Σμιθ (1963), που λογοκρίθηκε στην πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη με την επέμβαση της αστυνομίας (ο Σμιθ ενέπνευσε τους Τζον Γουότερς και Αντι Γουόρχολ) , το γουέστερν «Τζόνι Γκιτάρ» (195) του Νίκολας Ρέι με την Τζόαν Κρόφορντ και το «Ρretty poison» (1968) του Νόελ Μπλακ, ένα ψυχεδελικό ψυχολογικό θρίλερ με την Τιούσντεϊ Γουέλντ και τον Αντονι Πέρκινς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου