ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Στα 94 πέθανε ο "πατέρας" της ηλεκτρικής κιθάρας

Σε ηλικία 94 ετών πέθανε από πνευμονία ο Les Paul, ένας από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη ροκ μουσική τον 20ο αιώνα. Μέχρι τα βαθιά του γεράματα, ο Paul - πατέρας της ηλεκτρικής κιθάρας - εμφανιζόταν τακτικά ζωντανά σε τζαζ κλαμπ της Νέας Υόρκης.
Ο δικηγόρος του Μάικλ Μπράουνσταιν αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό έμπαινε και έβγαινε από το νοσοκομείο συχνά με διάφορες παθήσεις.
"Στην ηλικία των 94 χρόνων είναι δύσκολο να παλέψεις με πολλές ασθένειες" δηλώνει ο δικηγόρος του και προσθέτει: "Ήταν μια ιστορική φυσιογνωμία. Σίγουρα άφησε το σημάδι του στη Γη και έκανε πολλούς, πολλούς φίλους".
Ο ρόλος του στην διαμόρφωση της ροκ μουσικής όπως την γνωρίζουμε οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι δημιούργησε την πρώτη ηλεκτρική κιθάρα, το "κούτσουρο" ("the log"). Καθώς δεν ήταν ευχαριστημένος με τον ήχο της ακουστικής κιθάρας, άρχισε να πειραματίζεται από μικρός μαζί της για να μεταβάλλει τον ήχο.

Σε ηλικία 13 ετών μάλιστα, τοποθέτησε ένα ακουστικό τηλεφώνου κάτω από τις χορδές για να "μεγεθύνει" τον ήχο της. Το 1941 δημιούργησε την πρώτη ηλεκτρική κιθάρα. Για την πρώτη του εμπειρία με το "κούτσουρο" είχε δηλώσει: "Πήγα σε ένα κλαμπ και έπαιξα με την κιθάρα. Όλοι με έβλεπαν σαν τρελό". Ωστόσο η κιθάρα του το 1952 βγήκε στο εμπόριο και βοήθησε στη γέννηση της ροκ μουσικής, καθώς η βασική της δομή παραμένει σχεδόν ίδια μέχρι σήμερα.
Ο ίδιος επίσης εμπνεύστηκε το multitrack recording, που επιτρέπει στους καλλιτέχνες να ηχογραφούν διαφορετικά όργανα σε διαφορετικές στιγμές, να τραγουδούν "πίσω" από τη φωνή τους κ.α.
Για τον Les Paul ο κιθαρίστας των Guns n Roses, Slash δήλωσε: "Ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα για το πόσο πλούσια μπορεί να γίνει η ζωή. Ήταν τόσο ζωντανός και τόσο γεμάτος με θετική ενέργεια. Νοιώθω τιμή για το γεγονός ότι τον γνωρίζω και ότι έπαιξα μαζί του".
Ο κιθαρίστας Joe Satriani δήλωσε ότι ο Paul ήταν ο "αυθεντικός ήρωας της κιθάρας". "Έθεσε έναν πήχη για τη μουσική και την πρωτοπορία της, που μέχρι σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί" δήλωσε.
Ο συντάκτης του περιοδικού Total Guitar Στίβεν Λώσον δήλωσε για την Les Paul Guitar: "Ήταν μία όμορφη χειροποίητη, σκαλισμένη κιθάρα. Ήταν όμορφο να κοιτάς ένα τέτοιο μουσικό όργανο".
"Δεν μπορώ να φανταστώ τον κόσμο χωρίς τον Les Paul, θα ήταν τόσο διαφορετικός" λέει και αναφέρεται σε διάφορες πρωτοποριακές μεθόδους ηχογράφησης, που άλλαξαν εντελώς την ηχογραφημένη μουσική όπως τη γνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου