ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ROCK - ROCK NEW'S

ΣΤΗΛΕ e-mail: spacefm@gmail.com

ΚΛΙΚΑΡΑΝ--> <--ΑΤΟΜΑ. ROCK NEW'S - ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ GROUP ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ EVENT'S

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Οι Beatles σώζουν το cd

Δώδεκα στουντιο-δίσκοι τους ξανακυκλοφορούν ψηφιακά επεξεργασμένοι
Χρειάστηκαν δύο δεκαετίες, τέσσερα χρόνια επεξεργασίας στο στούντιο και ένα βιντεο-παιχνίδι για να επανεκδοθεί, ψηφιακά επεξεργασμένη, όλη η επίσημη δισκογραφία των Beatles.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, σαράντα χρόνια μετά την τελευταία τους συναυλία, οι δώδεκα στούντιο-δίσκοι τους, μαζί με τη συλλογή «Past Masters», θα κυκλοφορήσουν σε cd με «τέτοια στερεοφωνική πιστότητα ήχου ώστε να είναι αντίστοιχη με τις αυθεντικές ηχογραφήσεις».
Η αφορμή να συμφωνήσουν οι εναπομείναντες Beatles, Πολ Μακ Κάρτνεϊ και Ρίνγκο Σταρ, καθώς και οι κληρονόμοι του Λένον και του Χάρισον, η εταιρεία τους Apple Corps και η δισκογραφική ΕΜΙ στάθηκε το βίντεοπαιχνίδι «The Beatles: Rock Band». Θα κυκλοφορήσει την ίδια μέρα και θα συνδέει τη γενιά των ηλεκτρονικών υπολογιστών με το ροκ εν ρολ του '60, αφού ο παίκτης δημιουργεί τη μουσική των Beatles.
Οι μηχανικοί στα ιστορικά στούντιο της Αμπεϊ Ρόουντ χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να επεξεργαστούν τον ήχο των δώδεκα δίσκων. Κατάφεραν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της δισκογραφικής, «να παντρέψουν τη νέα τεχνολογία με το παλιό υλικό και να διατηρήσουν την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα των αναλογικών ηχογραφήσεων». Για να αποδοθεί η εικόνα της ηχητικής ποιότητας κάθε cd θα περιλαμβάνει το αυθεντικό εξώφυλλο του βινιλίου, το εσώφυλλο με τους στίχους και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Ενώ για τους ρέκτες τού ρετρό θα κυκλοφορήσει και ένα cd box, «The Beatles in Mono», με τις μονοφωνικές ηχογραφήσεις των δίσκων.

Δηλαδή, οι Beatles ξαναμπαίνουν σε μια αγορά που καταρρέει, όπως αυτή των cd; Οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να το ρισκάρουν. Αλλωστε ο δίσκος «1», η συλλογή επιτυχιών των Σκαθαριών που κυκλοφόρησε το 2001, πούλησε πάνω από 31 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ενώ τα παλιά cd τους, που είχαν κυκλοφορήσει από το '87, πούλησαν μόλις πέρυσι 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα. Στο κάτω κάτω, όπως λέει η δισκογραφική ,«αν το cd πεθαίνει, οι Beatles θα του δώσουν μια τελευταία ευκαιρία». Για να προσθέσει ότι «οι Beatles είναι η Rolls Royce της σύγχρονης μουσικής σκηνής».

Και, ξαφνικά, η ροκ διαμάχη του '60 ξαναζωντανεύει. Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί η κυκλοφορία των Beatles και οι παλιοί τους «αντίπαλοι», οι Rolling Stones, έσπευσαν να αντεπιτεθούν. Δεκατρείς δίσκοι τους (από το «Sticky Fingers» μέχρι το «Α Bigger Bang») θα επανεκδοθούν τους επόμενους δύο μήνες. Ενώ προς το τέλος του χρόνου θα κυκλοφορήσουν το θρυλικό «Exile on Main Street», συνοδευόμενο από «μια μεγάλη γιορτή».

**Οι δίσκοι που θα επανακυκλοφορήσουν: «Please Please Me», «With The Beatles», «Α Hard Day's Night», «Beatles For Sale», «Help!», «Rubber Soul», «Revolver», «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band», «Magical Mystery Tour», «The Beatles», «Yellow Submarine», «Abbey Road», «Let It Be», «Past Masters, Volume 1 & Volume 2».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου