Χιλιάδες καλλιτέχνες από 12 χώρες σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης.
Από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου στην Κρήτη θα διεξαχθεί το πρώτο Μεσογειακό Φεστιβάλ Τεχνών (Mediterranean Festival of Arts), το οποίο διοργανώνεται από τους Δήμους του νησιού υπό την αιγίδα της Περιφέρειας της Κρήτης και προσωπικά του Περιφερειάρχη κου Σταύρου Αρναουτάκη.
Το Φεστιβάλ αυτό πρόκειται να γίνει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Προς τη στιγμή η συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ επιβεβαίωσαν περισσότεροι από 1000 μουσικοί, που εκπροσωπούν 12 χώρες (Ελλάδα, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Νέα Ζελανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Εσθονία).
Το πλούσιο πρόγραμμα προβλέπει περίπου 50 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (μεσαιωνικής μουσικής, παραδοσιακών χορών, κλασσικής μουσικής, καλλιτεχνικής γυμναστικής, αλλά και του μπαλέτου), που θα δωθούν στο Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο, Νεάπολη, Ιεράπετρα και Τυμπάκι.
Το επίκεντρο του Φεστιβάλ όμως θα αποτελούν τρία κορυφαία γεγονότα:
1) Μοναδική παράσταση της όπερας του Mozart «Idomeneo, Re di Creta». Στην 255 επέτειο της γέννησης του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη η όπερα για πρώτη φορά παριστάνεται στη γή, όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα της, πράγμα που την κάνει μια ιστορική παράσταση παγκοσμίως. Τόσο πιο σημανική είναι επιλογή του χώρου, όπου θα γίνει η παράσταση: στο ιστορικό φρούριο Fortezza της πόλεως του Ρεθύμνου, δίπλα στην οποία ανακαλύφτηκε η αρχαία Ελεύθερνα, όπου κυβερνούσε σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα ο κεντρικός χαρακτήρας της όπερας.
Από τη μουσική άποψη η παράσταση επίσης θα είναι ανεύ προηγουμένου. Θα συμμετέχουν αστέρες παγκοσμίου επιπέδου από διάφορες χώρες του κόσμου: Νικόλαος Σπανός (Ελλάδα), Anna La Fontaine (Αυστρία), Claudia Patacca (Ολλανδία), Clemens Löschmann (Γερμανία), Κρατική Ακαδημαϊκή Καπέλλα του Γιουρλώφ (Ρωσία).
Σημειωτέον, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της όπερας η παρτίδα του Idamante ερμηνεύεται από την φωνή, για την οποίαν την είχε προσδιορίσει κάποτε ο ίδιος ο Mozart – εννοούμε τον υπέροχο Έλληνα κόντρα-τενόρο Νικόλαο Σπανό. Η διακόσμιση της σκηνής, αλλά και τα ενδύματα της Μινωϊκής εποχής, που θα χρησιμοποιούνται για την παράσταση, θα είναι (και πάλι για πρώτη φορά στην ιστορία της όπερας) αυθεντικά σχεδιασμένα – με βάση τις επιστημονικές μελέτες – έργα του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, οι φοιτήτριες του οποίου επίσης θα συμμετέχουν στην παράσταση αυτή.
2) Crete International Tattoo. Το Tattoo είναι μια μεγάλη εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν στρατιωτικές και πολιτικές ορχήστρες, χορευτές, σημαιοφόροι και μουσικοί άλλων ειδών. Στις παραστάσεις αυτές συμμετέχουν μέχρι 2500 άτομα, ενώ κλίνουν την εκδήλωση όλοι μαζί. Στο Crete International Tattoo προβλέπεται συμμετοχή 900 μουσικών.
Η ονομασία της εκδήλωσης σχιματίστηκε στα αγγλικά επίτηδες, καθώς αυτές μεγάλες εκδηλώσεις, όπου γίνονται, είναι ετήσιες, και η Κρητη δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση, γι’αυτό η ονομασία της συγκεκριμμένης εκδήλωσης πρέπει να είναι αναγνωρισμένη σ’όλο τον κόσμο. Crete International Tattoo-2011 θα αφιερωθεί σε δύο σημαντικά γεγονότα: στη 70 επέτειο της Μάχης της Κρήτης και στη 2500 επέτειο της Μάχης του Μαραθώνα. Ως ένα μέρος των εκδηλώσεων αυτών πρέπει να θεωρούνται οι παρελάσεις των συμμετοχώντων τους στους δρόμους και πλατείες μεγάλων πόλεων της Κρήτης.
3) Πρώτη στην παγκόσμια ιστορία μεγάλη μεικτή συναυλία ορθόδοξης μουσικής, η οποία θα ερμηνευτεί από την Κρατική Ακαδημαϊκή Καπέλλα του Γιουρλώφ (Ρωσία) και από τις καλύτερες χορωδίες βυζαντινής μουσικής του Ηρακλείου στο καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά του Ηρακλείου με την ευλογία και άμεση υποστήριξη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου της Κρήτης κύρου Ειρηναίου.
4) Μοναδική συναυλία-γκαλά μπαλέτου, στην οποία για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία πρόκειται να συμμετέχουν οι αστέρες των τεσσάρων μεγαλύτερων θεάτρων μπαλέτου της Ευρώπης:
Natalia Osipova και Ivan Vasiliev (Bolshoi Theatre, Moscow), Alina Cojocaru και Johan Kobborg (Covent Garden, London), Isabelle Ciaravola και Ulvi Azizov (Grand Opera de Paris) και Yana Salenko και Marian Walter (Berlin Opera).
Στο υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ προβλέπονται πολυάριθμες συναυλίες διάφορων ειδών: μεσαιωνική και αναγεννησιακή μουσική, παραδοσιακοί χοροί, κλασσική μουσική και μπαλέτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου